KOLAŠINAC OTVARA EVROPSKI ŠAMPIONAT

U ČETVRTAK BACAČI KUGLE BORIĆE SE ZA MEDALJE U „MARKET SKEVRU” U GETEBORGU. – U TIMU SRBIJE JOŠ IVANA ŠPANOVIĆ, MIHAIL DUDAŠ I GORAN NAVA

photo068

Geteborg je domaćin 32. evropskog atletskog prvenstva u dvorani, koje će se održati u renoviranoj dvorani „Skandinavijum” od 1. do 3. februara. Po već ustaljenoj tradiciji sa mnogih velikih šampionata dan uoči otvaranja, u četvrtak, za prestiž na Starom kontinentu boriće se bacači kugle, među kojima će biti i reprezentativac Srbije Asmir Kolašinac.

Njihova „arena” biće „Market skver”, pokriveni trg veličine fudbalskog igrališta nedavno izgrađen uz „Skandinavijum”, a njihovo takmičenje počeće u 19 časova.

Prijavljeno je 26 bacača kugle, a Kolašinac je sa 20,54 m, postignutih prošle subote, treći među četiri favorita za medalje, koji su ovogodišnjim rezultatima odskočili od ostalih rivala. Čeh Martin Stašek je ove sezone postavio lični rekord sa 20,73, Bugarin Georgij Ivanov ima rezultat od 20,59 m, ali naš reprezentativac ga je u subotu na Prvenstvu Balkana nadmašio za više od pola metra, a Ladislav Prašil, još jedan Čeh u dobroj formi, zaključuje listu najvećih kandidata za medalje sa 20,51 m.

Učenik trenera Nikole Tomasovića je minulog leta osvojio „bronzu” na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Helsinkiju, bio je i treći Evropljanin u finalu Olimpijskih igara u Londonu i sigurno će učiniti sve što je u njegovoj moći da osvoji medalju i u dvorani.

U našem četvoročlanom timu, koji danas iz Istanbula kreće za Švedsku, pravo da razmišlja o medalji izborila je naša rekorderka u skoku udalj.

Učenica Gorana Obradovića i Janija Hajdua, zalečila je sve stare povrede i sezonu dočekala u fantastičnoj formi. Ovogodišnji rekordni put zasad ju je doveo do 6,73 m, postignutih u subotu u Istanbulu, a u Geteborgu imaće najjaču moguću konkurenciju u ovom trenutku. Njen rezultat je šesti po vrednosti ove sezone u Evropi, a svih pet takmičarki koje su postigle bolji rezultat od nje prijavljene su za šampionat Starog kontinenta.

To su Ruskinje Kučerenko (7,00), Klišina (6,80) i Denjajeva (6,76), Francuskinja Lezije (6,81) i Britanka Proktor (6,78). Trebelo bi očekivati da će za medalju biti potreban skok iznad 6,70, a Španovićeva, prema procenama svojih trenera, mogla bi i da preleti 6,80…

Mihail Dudaš od 15 prijavljenih višebojaca ima dvanaesti rezultat budući da je kompletirao samo jedan sedmoboj, ali takmičeći se u pojedinim disciplinama ličnim rekordima je pokazao da je u vrhunskoj formi i stoga bi trebalo očekivati da popravi lični rekord (7.873 boda). Budući da je Dudaš atletičar koji voli da se takmiči i koji na najvećim takmičenjima pruža najviše njegov plasman bio mogao da bude mnogo, mnogo bolji od mesta koje mu daje ovogodišnji rezultata (7.761).

Naš četvrti učesnik Evropskog prvenstva je Goran Nava koji je ove sezone prvo ispunio normu na 3.000 metara, a u već toliko pominjanom Istanbulu i u svojoj disciplini – 1.500 m sa 3:42,56. Stoga je prijavljen samo za nju i u konkurenciji 22 trkača je s tim rezultatom 17. Da Nava može brže svedoči njegov lični rekord (3:40,65), njegova borbenost je poslovična pa će o njegovom dometu odlučivati snalažljivost koja je neophodna na oštrim krivinama staze u „Skandinavijumu” u kojem će se ukupno takmičiti 578 atletičara i atletičarki iz 47 zemalja.

Tekst preuzet iz dnevnog lista POLITIKA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply