O Savezu

Atletika u Beogradu ima dugu tradiciju. Prva takmičenja organizovana su početkom prošlog veka u Topčideru, na kružnoj stazi dužine 235 metara. Prvi Atletski klub osnovan je 1908. godine u okviru Sportskog društva “Dušan Silni” a iste godine održana je trka na 3.000 metara. Početkom druge decenije 20. veka osnovani su BSK i “Slavija” koji su nastavili sa trkama na Košutnjaku. Izgrađene su i prve atletske staze na igralištima “Jugoslavije” 1927. godine i BSK-a 1929. godine.

U velikoj porodici beogradskih sportskih organizacija Atletski savez Beograda (ASB) spada među najstarije – osnovan je 1921. godine. Danas ASB broji 22 beogradska kluba iz gotovo svih 17 opština.

Balkanijada je u Beogradu prvi put organizovana 1938. godine. Atletika postaje masovni sport 1945. godine, kada je u martu osnovana atletska sekcija Crvene zvezde a u oktobru Atletski klub Partizan. Partizan i Crvena Zvezda, višestruki prvaci Jugoslavije, dali su i najviše jugoslovenskih prvaka i rekordera u muškoj i ženskoj, seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Najpopularniji oblik takmičenja su krosevi. Beogradski atletičari postizali su uspehe i na najvećim međunarodnim takmičenjima.

Atletski savez Beograda organizator je brojnih takmičenja pretežno za najmlađe kategorije, kao i nekoliko tradicionalnih: Ulične trke “Nagrada grada Beograda” koja traje više od pola decenije, Međunarodnog mitinga za mlađe kategorije ’’Trofej Beograda’’ na kome se redovno obaraju rekordi i ostvaruju značajni rezultati, Jesenji kros i dr.

Članovi saveza

Zoran Damjanović

Predsednik

Aleksandra Gligić

Generalni sekretar

Goran Radoja

Predsednik Stručnog saveta ASB

Goran Radoja

Predsednik Trenerske organizacije ASB

Goran Milosavljević

Komesar za takmičenja ASB

Milan Pavlović

Potpredsednik

Goran Radoja

Član u.o.

Milan Pavlović

Član u.o.

mr Milorad Živanović

Član u.o.

Ivana Goranović

Član u.o.

Milan Ilić

Član u.o.

Veljko Nićiforović

Član u.o.

Milan Crnković

Član u.o.

Živojin Beljić

predsednik nadzornog odbora

Milan Petrović

član nadzornog odbora

Gavro Vojinović

član nadzornog odbora

Ivan Ristov

Predsednik sudijske organizacije ASB