BEKRIĆ BRONZANOM MEDALJOM U MOSKVI VOSKRESAO SRPSKU ATLETIKU

VEROM I SRČANOŠĆU DO MEDALJE

photo162

Rekorder Srbije, Emir Bekrić, atletičar AK “Partizan”, zauzeo je u finalnoj trci na 400 metara sa preponama na Svetskom prvenstvu u atletici treću poziciju i osvojio bronzanu medalju za Srbiju u Moskvi! Pulen Mirjane Stojanović doneo je prvu trkačku medalju Srbiji na SP na otvorenom, tačnije niko nikada na prostorima bivše Jugoslavije nije uspeo da se okiti medaljom na SP u jednoj trkačkoj disciplini. Srpska javnost slavi novog heroja nacije.

photo159

Bekrić je istrčao neverovatnu trku i sa vremenom novog srpskog rekorda od 48,05 sekundi zauzeo treće mesto na svetu. On je uspeo u poslednjih 50 metara da izvuče neverovatnu snagu i Kubanca Omara Sisnerosa ostavi iza sebe koji je za sedam stotinki bio sporiji od srpskog asa zauzevši četvrtu poziciju. Rođeni beograđanin, ostavrio je osmi rezultat na evropskom kontinentu svih vremena, a na “Lužnjikiju” je i šesti put oborio lični rekord ove godine. Mora se napomenuti da je Bekrić bio jedini beli atletičar u finalu, kao i da je jedini Evropljanin u finalnoj trci na 400 metara sa preponama. Ispred srpskog atletičara bio je Majkl Tinsli iz Sjedinjenih Američkih Država sa istrčavši 47,70, dok je šampion sveta Džehju Gordon koji je sa vremenom 47,69 bio najbrži na Svetskom prvenstvu u Moskvi. Emirova medalja je ukupno drugo odličje za Srbiju na takmičenju u Moskvi pošto je pre njega Ivana Španović u disciplini skok u dalj osvojila bronzanu medalju. Bekrić je posle trke na konferenciji za medije rekao:”Ovo je najveći dan za srpsku atletiku, ali i za mene kao atletičara. Maksimalno sam se skoncentrisao da dam sve od sebe. Pred cilj sam zamislio svoju porodicu i izvukao poslednji atom snage iz sebe. Hvala svima na podršci”.

photo160

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić čestitali su Emiru Bekriću osvajanje bronzane medalje u disciplini 400 metara prepone na Svetskom prvenstvu u atletici, održanom u Moskvi. – Poštovani Emire, tvojim nizom medalja svrstao si se u vrhunske sportiste, predstavio svoju zemlju i obradovao sve njene građane – naveo je Nikolić, i dodao: – Naši sportisti svakog dana postižu izvanredne rezultate koji su odraz neizmernog talenta i neprestanog nadograđivanja, borbenosti, istrajnosti i volje. Hvala ti na načinu na koji nas predstavljaš i kojim pružaš primer i motiv drugim sportistima – navodi se u čestitci predsednika Nikolića.

photo161

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić takođe je uputio čestitke Bekriću za osvajanje bronzane medalje. – U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime čestitam Vam na izuzetnom uspehu na Svetskom prvenstvu u Moskvi. – Ova medalja ima zlatni sjaj i Vaša je zasluga što se Srbija vraća u svetsku atletsku elitu.Želim Vam još puno trofeja kojima će se Srbija radovati – navodi se u čestitki premijera Dačića.

– Ispratili smo Vas na ovo takmičenje sa predubeđenjem da ćete u Moskvi dati sve od sebe, da ćete dostojno predstaviti našu Srbiju. Ali vi ste uradili mnogo više od toga. – Emire, ti i Ivana vratili ste srpsku atletiku na veliku svetsku scenu i pokazali da će se na vas i te kako računati u budućnosti – kaže se u čestitci ministarke Marić, i dodaje da je posebno raduje što je medalja osvojena uz novi nacionalni rekord.

Srpska sportska javnost zna da je juče u Moskvi ispisana jedna od najsvetlijih stranica celog srpskog sporta. Bekrić od sinoć stoji ravnopravno uz najveće sportiste Srbije svih vremena: Novaka Đokovića, Nađu Higl, Nenada Stekića, Veru Nikolić….

Rezultati trke:
1. Džehju Gordon (TRI) 47.69 (RS)
2. Majkl Tinsli (SAD) 47.70 (LR)
3. Emir Bekrić (SRB) 48.05 (NR)
4. Omar Kisneros (CUB) 48.12
5. Feliks Sančes (DOM) 48.22
6. Havijer Kulson (PUR) 48.38
7. Mamadu Kase Hane (SEN) 48.68
8. Keron Klement (SAD) 49.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply