CEROVAC I TERZIĆEVA DONELI RADOST SRBIJI NA 20. PRVENSTVU EVROPE U KROSU

photo209

Beograd je bio više nego uspešan domaćin 20. SPAR Evropskog prvenstva u krosu koje je danas održano u “Parku prijateljstva” na Ušću. Na prvenstvu Evrope učestvovalo je 570 atletičara iz 37 evropskih zemalja koji su se takmičili u šest kategorija – juniorke i juniori, mlađe seniorke i mlađi seniori, seniorke i seniori.Prvo mesto u ukupnom plasmanu osvojila je selekcija Velike Britanije sa devet medalja, druga je Francuska sa četiri, a treća Španija sa tri medalje – dve zlatne i jednom srebrnom medaljom, dok je naša reprezentacija zauzela odlično osmo mesto. Krosu je prisustvovao i Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić. Srpska atletičarka Amela Terzić (Novi Pazar) osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u krosu na beogradskom Ušću, u konkurenciji mlađih seniorki.Terzićeva je stazu dugačku 6.000 metara pretrčala u vremenu od 19 minuta i 46 sekundi. Zlatne medalje domogla se Holanđanka Sifan Hasan (19:40), dok je bronza pripala Britanki Šarlot Perdju (19:49). Srpska atletičarka je nastavila niz uspeha na EP u krosu, pošto je prošle godine u Budimpešti osvojila zlato u konkurenciji juniorki. On je stazu od 8.000 metara na beogradskom Ušću prešao za 24 minuta i osam sekundi.

photo211

Najveće iznenađenje ovogodišnjeg PE u krosu bio je 22-godišnji Nemanja Cerovac, koji je u fenomenalnoj trci osvojio bronzanu medalju, drugu za Srbiju na ovom takmičenju.Prvi kroz cilj prošao je Belgijanac Jan Peter Hanes (24:02), dok je srebro pripalo bugarskom takmičaru Mitku Cenovu (24:07). “Trka je bila jaka od početka, poslednji put sam trčao pre tri godine, znao sam da sam spreman i uzdao sam se u finiš. Postepeno sam pojačavao tempo tokom trke. Vera čini čoveka mnogo jačim i to mi je donelo medalju”, rekao je Cerovac. Ovo je prva medalja za Srbiju na EP u krosu od 2007. godine u konkurenciji mlađih seniora i od uspeha Dušana Markeševića.

photo210

Predsednik ASS gospodin Veselin Jevrosimović ocenio je da se organizacijom krosa na beogradskom Ušću Srbija priključila velikima atletskim nacijama. – Evropsko prvenstvo u krosu je kruna najuspešnije godine u istoriji srpske atletike – rekao je Jevrosimović po završetku takmičenja na Ušću. On je naglasio da su srpski atleličari osvajanjem dve medalje napravili više od očekivanog. – Amela Terzić je potvrdila da se nalazi u vrhu evropske atletike, a pridružio joj se i Nemanja Cerovac. Pred njima je uspešna karijera – rekao je Jevrosimović.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply