ZVEZDA KRUPNIM KORACIMA IZLAZI IZ KRIZE

photo212

Oktobar je, kažu počinje sezona kiša, a Crvenu zvezdu je 10. u mesecu obasjalo sunce. Izabran je novi predsednik cveno-belih, diplomirani pravnik Srđan Rašković koji je za svoje saradnike u upravnom odboru imenovao za potpredsednike Nevena Ranića za sportska pitanja i Miloša Jelića, „Philips“ Srbija, dr Milana Mileusnića, Predraga Malog NBS, Aleksandra Trifunovića ZIN, trenere Ljiljanu Savičin i Miodraga Jelića i kapitena ženske ekipe Maju Ćirić. Vanrednoj Skupštini kluba prisustvovali su i predsednik Skupštine KK Crvena zvezda Branislav Đurđević, predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, kao i generalni sekretar Atletskog saveza Beograda Nikola Penić.

Mesecima su se unazad preduzimale mere za rekonstrukciju Kluba, kako bi se nakon preuzimanja funkcije odmah krenule izvršavati. Na Skupštini je bilo izvesno biranje novog rukovodstva, pre koje je prethodni predsednik Miodrag Jakšić jasno stavio do znanja povlačenje sa funkcije.

Istog trenutka, novi predsednik crveno-bele kraljice sportova, izložio je kratkotrajni i dugotrajni plan za unapređenje rada istoimenog kluba. Prva prepreka sa kojom su se suočili jeste bilo obezbeđivanje sredstava za deblokadu žiro računa, zatim izmirenje spoljašnjeg duga prema poveriocima u visini od 2.500.000,00 dinara.

Staro rukovodstvo je za sobom ostavilo dug od 7.5 miliona u koji je klub zapao po raznim osnovama. U kontinuitetu račun je bio blokiran poslednjih 307 dana u protekle 3 godine pre izborne vanredne Skupštine. Za 12 dana nakon dolaska na mesto predsednika, Srđan Rašković je ispunio svoje obećanje i izmirio dug od dva miliona i 471 hiljadu dinara. Glavni problem u tom trenutku su bili dugovanja prema trenerima koji su otpušteni, koji od vrhovnog suda imaju dobijene sporove.

19. novembra je izvršen reprogram unutrašnjeg duga prema sportistima po ugovoru za sezonu 2014. Više nego zadovoljni sportisti koji su potpisili ugovore bili su Ivana Petković, Aleksandra Stošić, Aleksandra Radić, Maja Ćirić, Tamara Marković, Strahinja Jovančević, Aleksandar Mrđenović, Aleksandar Veličković, Darko Šarović. Tatjana Jelača, naša najbolja bacačica koplja, olimpijska i državna rekorderka i Miloš Todosijević, kapiten muške ekipe su sa zadovoljstvom nastavili saradnju u novoj, pozitivnoj atmosferi, sada usmereni na prvenstvo Evrope u Cirihu. Potpisivanju su prisustvovali predsednik Kluba Srđan Rašković, potpredsednik za sportska pitanja Neven Ranić, sportski direktor Stevan Grujić i generalni sekretar Mladen Gajić. Agilni potpredesnik Srđan Rašković je ugovore potpisao sa sportistima pre prelaznog roka koji počinje 25. novembra. Ugovorom im već od sledećeg meseca redovno sleduje stipendija, suplementacija, sportska oprema i lečenje u slučaju povreda. Onima kojima pedagoški nije ispravno isplaćivati stipendije, a odnosi se na maloletne juniore, obezbeđeno je sve ostalo.

photo213

Akcije oko preuređenja Kluba su se preplitale i jedna koja se uporedo vodila jeste rekonstrukcija atletske staze i jame za skokove u tunelu SD Crvena zvezda i osposobljavanje teretane za normalnije sprovođenje trenažnog procesa ( nabavka novih šipki, tegova i rekvizita). Primarno je bila organizovana akcija krečenja zidova atletskog tunela sa sportistima u cilju osećanja kolektiva i pripadanja Klubu, u kojoj su učestvovali i treneri i zajedničkim snagama doprineli da tunel zablista čisto belom bojom. Rasveta je narednih dana postavljena, zahvaljujući Banetu Ristiću, čija je firma „Pikaso 2000“ omogućila njeno uređenje. Firma „Rebić beton“ je napravila otvore u tunelu za prirodnu ventilaciju, a Milorad i Anđelka Pletikosić iz „Vizija servisa“ su sređivali kancelarijski prostor.

Odlučeno je da stazi u tunelu daju jednu novu simboliku plave boje, koja će pokazati da dolaze bolji dani i koja će optimističnije delovati na članove Kluba koji su dosad živeli i radili u teškim (ne)uslovima. Da bi se podloga koja decenijama nije bila restaurirana zamenila, bilo je potrebno da osvetljenje bude što bolje, što je u rekordnom roku bilo završeno. Hoblovanje pod jakim svetlom je bilo olakšano, a samo krpljenje je odmah usledilo. Radovi su morali biti obustavljeni na par dana usled spoljašnjih okolnosti, međutim za nekoliko dana biće privedeni kraju. Stazu radi firma „Maraton“ iz Mačvanske Mitrovice, a koriste se atestirani materijali iz Švajcarske.

Na Upravnom odboru je, između ostalog, donesen pravilnik o radu trenera i radu atletičara, odnosno o pravima i obavezama pojedinaca i angažovala se revizorska kuća koja će revnosno kontrolisati i pratiti rad Kluba. Uskoro sledi nabavka sportske opreme i uniformisanje ekipa i trenera kluba, a ujedno i pronalaženje trajnijih rešenja za finansiranje Kluba, nezavisno od sredstava Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Novi rukovodioci su pokazali i svoju humanu stranu i pomogli Lazaru Rišaru, zaljubljeniku u atletiku koji je svojom pasijom privukao pažnju medija. Predsednik Srđan Rašković i potpredsednik Neven Ranić su u ime Kluba dočekali i mladom Lazaru obezbedili da bude njihov gost na Prvenstvu Evrope u krosu koje je održano u Beogradu, darovali su mu Zvezdinu atletsku opremu i apelovali na građane da pomognu poboljšanju njegove finansijske situacije i teškog života.

U mesecu decembru kao epilogu 2013., godine pune previranja i promena, svi željno iščekujemo završetak radova i inauguraciju kraljevsko plave boje uz novogodišnji miting i doček veselije i entuzijastične 2014. godine.

Tekst priredila Maja Ćirić, clan UO AK Crvena Zvezda

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply