OI OSTAJU BEZ PET DISCIPLINA – Nema hodanja na 20km, troskoka, 200m, 10km i bacanje kugle!

Ovu šokantnu informaciju je za australijski dnevni list „Di ejdž“ rekao Brajan Rou, tehnički delegat na atletskim takmičenjima kada su u pitanju OI i SP i ispitivač na kursevima za IAAF licencu. Preuzeli su je mediji drugih država, a stigla je da uznemiri duhove i među poklonicima kraljice sportova u Srbiji. Sudeći po toj informaciji, najugroženije su trke na 10.000 m, jer „nigde više i nisu deo takmičenja“. Slična je sudbina s jednim od hodanja, a Rou usmerava reflektor na 20 km, ne objašnjavajući u tekstu zašto.To što je ugroženo 200 m, krivica bi se po ovima koji bi da je zakatanče, prenela na Bolta. Time što je osvajao zlata u Pekingu i Londonu na obe distance pokazao je da su to slične discipline, za razliku od 100 i 400.Kugla, veli Rou: „Nije dovoljno interesantna“, ali ne kaže kome i kako je to zaključeno. Dodaje da bi ostala u višeboju.

Troskok je najmanje ugrožen, jer „sa svih kontinenata stižu kvalitetni takmičari“. Naveden je, izgleda, tek da bi i skakačke discipline imale neku za odstrel, uz bacačke, sprinterske, dugoprugaške i hodačke. U komentarima posle ovog teksta već se vidi da čitaoci smatraju sve zastrašujućom glupošću, čemu se pridružujemo. Ipak, bar smo mi u Srbiji iskusili da i najapsurdnije zamisli mogu da prođu na svim instancama i ne treba se šaliti kada se pojave, već ih ozbiljno uzeti u obzir još dok su u povoju.

Zato smo pozvali Brajanovog ekvivalenta u Srbiji, Ozrena Karamatu, kontrolora suđenja na Olimpijskim igrama u Londonu (gde mu je baš Rou bio kolega), pa svetskim prvenstvima na otvorenom i u dvorani i mnogim drugim velikim takmičenjima, da čujemo njegov komentar.

marija_sestak_2012_08_05Zaprepašćen sam vešću, koju ni nezvanično nisam saznao u dobro obaveštenim krugovima, da se olimpijski atletski program redukuje. Prvo sam pomislio da su informaciju objavili sajtovi koji namerno šire laži, ali izgleda da to ovde nije slučaj. Brajana Roa lično poznajem, počeo je kada i ja, pa onda pauzirao, a zatim postao ispitivač na kursevima za IAAF licencu.

O momentima koji su spomenuti, Karamata kaže:

Počeću od stava da bi se ukidanjem ovih disciplina dobilo na vremenu i mogućosti da se ubace novi sportovi u program. Izbacivanjem trke na 200 i 10.000 metara bi se možda za dan ili dva skratio atletski program, ali ne vidim zašto bi se izbacilo bacanje kugle. Argument da bi kugla opstala u okviru višeboja apsolutno je neodrživ, jer višebojska kugla i kugla Kolašinca i Majevskog nisu iste discipline. Nije mi jasno ni zašto bi se izbacilo jedno od hodanja? Trke u hodanju mogu da se ubace u bilo koji dan olimijskih igara u okviru, ili čak van atletskog programa. Ali, bez obzira na sve, izbaciti olimpijske discipline stare 120 godina da bi dodali nove, od kojih nekima 99 odsto ljudi ne zna ni ime, u najmanju ruku nije primereno najvećem od svih takmičenja i ono bi time bilo ozbiljno ugroženo. Sumnjam da će se to uopšte dogoditi. Olympics Day 14 - Athletics

Atletika je sinonim za olimpijske igre. One su iz nje nastale. Ovakav potez bio bi ogroman udarac na IAAF, a Svetska asocijacija atletskih federacija to ne bi smela da dozvoli. S obzirom na to da ima ogromnu moć mogla bi da reaguje ukidanjem kompletnog programa kraljice sportova sa Igara. Na to MOK ne bi imao odgovor. Verovatno neće ni biti potrebno da se tako nešto dogodi.

PREUZETO SA SAJTA SPORTSKOG ŽURNALA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply