IN MEMORIAM – IVAN IVANČIĆ 1937 – 2014

photo281

Iznenada, u 77. godini, preminuo je atletski velikan Ivan Ivančić. Sedam puta je bio državni prvak, šest puta rušio državni rekord, a na balkanskim atletskim prvenstvima pet puta bio je prvak, a poslednji put to je bilo 1986. kada je imao 49 godina. Učesnik je Olimpijada u Minhenu i Montrealu, gde je osvojio 19. i 16. mesto, a na prvom svetskom prvenstvu u Helsinkiju 1983. osvojio je 12 mesto iako je bio najstariji takmičar. Imao je čak 45 godina. Njegov lični rekord je hitac od 20,77 metara koji je bacio 1983. godine. Ivan Ivančić rođen je 6. decembra 1937. u Grabovici. Kao mladić Ivan Ivančić bio je rudar u Nikšiću, a bacanjem kugle počeo se baviti tek sa 20 godina kada je bio u Požegi na odsluženju vojnog roka. Karijeru je započeo u tuzlanskoj Slobodi, gde je postao i jugoslavenski reprezentativac. Četiri godine bio je prometni policajac, a službu je napustio zbog bacanja kugle, jer na inostrana takmičenja nije mogao ići bez odobrenja tadašnjeg ministra policije. To ga je nateralo da završi pedagošku školu i postane nastavnik fizičkog obrazovanja. Iz Tuzle u Beograd, u Crvenu Zvezdu, odveo ga je 1964. godine njegov prvi trener Milovan Jovančić.

Skoro četvrt veka bio je član Zvezde, a potom je prešao u Partizan kojem je doneo naslov atletskog prvaka Jugoslavije. – Imao sam najdužu karijeru na svetu. Bacanjem kugle bavio sam se do 50 godine života, a plan mi je bio da u tim godinama bacim preko 20 metara. Ali, godinu pre imao sam taj hitac – izjavio je. Ivančić je bio svetski rekorder za veterane od 45 do 50 godina. On ne zna koliko je puta bio prvak Jugoslavije. Punih deset godina nije znao za poraz. Dva puta bio je treći na dvoranskom prvenstvu Evrope, te učestvovao na dve Olimpijade.

Ivan Ivančić je trenirao mnoge uspešne atletičarke i atletičare. Među poslednjim i Sandru Perković koja je pod njegovim rukovodstvom 2007. u Novom Sadu postala je najbolja juniorka u bacanju diska. Iste godine na Svetskom prvenstvu u Berlinu za seniorke osvojila je deveto mesto. Na Evropskim prvenstvima u Barseloni 2010. i 2012. Sandra je osvojila prvo mesto, a bila je i pobednica na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply