IVANI OTETO ZLATO

Odluka o skoku doneta na osnovu pretpostavke, a pravilo koje je Ivanu ostavilo bez zlata se od sledeće godine menja!

Naša najbolja atletičarka Ivana Španović ostala je bez zlatne medalje na Svetskom prvenstvu iz bizarnog razloga, a posebno je ogorčen njen trener Goran Obradović.

Nije imala sreće naša kraljica Ivana Španović. Skočila je najbolji skok u poslednjoj seriji, ali je papirnati deo na njenom trikou dotakao pesak, pa su sudije ocenile mnogo manji skok od 6,91.

Žalba ASS nije usvojena, niko nije primeto da se broj otkačio kada je pala zihernadla, niko iz organizacije ni upozorio Ivanu šta bi moglo da se dogodi, ali Obradović smatra da nisu ni ispunjeni uslovi da se ospori skok.

– Odmah po izlasku rezultata na semaforu videli smo da nešto nije u redu i momentalno smo uložili žalbu prema pravilima glavnom sudiji na disciplini i potom se uputili u sobu gde se radi video merenje. Na tom snimku se ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorizija peska – kaže Obradović.

– Čak ni meriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmeriti, jer je ta distorzija toliko minimalna, međutim morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91m.

Na tu odluku sudije, usledila je nova žalba, ovog puta vrhovnim sudijama, koji su posle dugog većanja i pregleda video snimka podržali odluku glavnog sudije sa discipline iako čak ni oni nisu mogli da potvrde osnovu za polaznu tačku merenja.

– Odluka je donešena na osnovu pretpostavke. Mi ne možemo da prihvatimo da je odluka donešena bez jasnog traga i vidljivog dokaza. Ni na jednom snimku se ne vidi trag takmičarskog broja u pesku. Jednostavno ne postoji otisak. Nažalost, odluka vrhovnih sudija je konačna i na nju više nemamo prava žalbi. Ono što je konstatovano jeste da bi to bio pobednički skok –izjavio je trener Goran Obradović.

Inače, najveća ironija je što će prema pravilima Svetske atletske asocijacije takmičari u skoku dalj od sledeće godine nositi takmičarski broj samo na grudima.

Intervju Ivane Španović nakon skoka možete pogledati ovde.

Vest preuzeta sa telegraf.rs