IN MEMORIAM PROF. DR DRAGOMIR PETROVIĆ (1922-2010)

Dragan PetrovicOtišao je još jedan velikan sporta, Prof. dr DRAGOMIR PETROVIĆ, naučni radnik, pedagog, jedan od naših najboljih atletskih trenera.

Rođen je 1922. godine u Šapcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Šapcu i Beogradu. Diplomirao je na Institutu za fizičku kulturu 1953. godine, gde je ubrzo postao asistent. Biran je za docenta, vanrednog i redovnog profesora Fakulteta za fizičku kulturu, gde je magistrirao i doktorirao. Bio je Dekan Fakulteta za fizičku kulturu. Autor je mnogih naučnih i stručnih radova iz oblasti atletike i metodike sportskog treninga.

Bio je Savetnik a zatim pomoćnik Ministra prosvete zadužen za fizičku kulturu. Bio je član Prosvetnog Saveta Srbije. Svoju sportsku karijeru započeo je igrajući fudbal da bi se kasnije posvetio atletici.

Jedan je od stvaralaca Crvene Zvezde. Bio je prvi šampion države u istoriji atletskog kluba. Po završetku takmičarske karijere, veoma uspešno se bavio trenerskim poslom. Trenirao je vrhunske atletičare i rekordere – više od dvadeset njih su bili učesnici Olimpijskih Igara i Evropskih Prvenstava, počev od Branka Dangubića (5. na OI u Helsinkiju 1952.), pa do Daneta Korice (čiji rekordi na 5000m i 10000m iz 1971. još uvek nisu oboreni) i prvaka Evrope u dvorani – Vladimira Milića. Ne mogu se pobrojati svi rekorderi, prvaci Balkana, Mediterana, Univerzijada. U periodu 1965 – 1975. oko 60% članova reprezentacije bili su atletičari koje je trenirao Dragan. Bio je Predsednik Skupštine Atletskog kluba Crvena zvezda, Savezni trener u atletici, Savetnik FK Crvena Zvezda, član Skupštine Sportskog društva Crvena Zvezda.

Sa pokojnom suprugom Angelinom-Gicom Petrović, docentom Fakulteta za fizičku kulturu, ima sina Slobodana i ćerku Vesnu.

Bio je veliki sportski stručnjak, naučnik, zaljubljenik u atletiku i dobru pesmu a iznad svega veliki čovek.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply