POLA VEKA OD SVETSKOG REKORDA NA 800m

Tačno pola veka otkako je Vera Nikolić postavila svetski seniorski rekord na 800m (2:00.5) na Kristal Palasu u Londonu, isteklo je u petak, 20. jula. Imala je tada nepunih 20 godina. Svečanom akademijom u prepunoj svečanoj sali starog dvora u Beogradu, obeležen je, za sada, jedini takav podvig u našoj kraljici sportova.

-Znam ja da šećer uvek dođe za kraj – našalila se Vera propraćena dugotaplauzom poštovalaca, koji su ustali da bi je pozdravili. – Nisam neki govornik. Na atletskoj stazi sam rekla sve. Šteta što sam postavila rekord na loš datum, kada su godišnji odmori, pa mnogi nisu mogli da dođu. Žao mi je što nisu tu predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i sportski direktor Slobodan Branković. Zahvaljujem se generalnom sekretaru Atletskog saveza Beograda, Nikoli Peniću, koji je u dogovoru sa mojim sinom odlučio da učestvuje.

Zahvalila se Vera i Božidaru Maljkoviću, predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije, Dragani Belojević gradskom sekretaru za sport i njenom zameniku Zoranu Jovanoviću.

Prikazan je film s njenim najvećim uspesima. U njemu ssu prisutni mogli da se podsete kako je, kada je imala 13 godina na školskom krosu legendarni profesor Aleksandar Marinković, prepoznao njen talenat. Pa kada je u Budimpešti sa nepunih 18 (rođena je 23. septembra 1948.) osvojila prvu zlatnu medalju na šampionatima Evrope za Jugoslaviju. Naravno, centralna tema bio je svetski rekord od 20. jula 1968. godine i pobeda nad favorizovanom Lilijan Bord, nadom britanske kraljice sportova.

-Ostvarila sam svoj cilj u životu. Može to svako, ko je uporan. Ipak mi je najveći uspeh što sam se ostvarila kao supruga, majka troje dece i baka šestoro unučadi. Dirnuta sam što ste došli. Ovo mi je jedan od lepših dana u životu.

Primila je Zlatnu plaketu ASS iz ruku Dragana Zdravkovića, takođe učenika Ace Petrovića, koji je na istom Kristal Palasu 1983. i skoro u istom terminu (15. jula) pobedio na 1500m svetskog rekordera na 800m, Britanca Sebastjana Koua.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj nekadašnjih i sadašnjih asova kraljice sportova, kao i iz srpskog sporta.