PREMINUO ATLETSKI SUDIJA RANKO JANKOVIĆ 1939 – 2021

Ranko Janković, rođen 1939 godine.

Po profesiji je bio mašinske projektantske struke u Brodogradilištu Beograd gde je stekao penziju. Ceo radni vek je projektovao brodove i vršio nadzor nad izvođenjem i puštanjem u pogon za domaće i za strano tržište .

Atletski sudija je od 1959  godine. Imao je do sada 1647 suđenja. Do poslednjeg dana je bio aktivni sudija, poslednje suđenje mu je bilo na ovogodišnjem 54. Belom Krosu na Košutnajku održanom 14.02. 2021 godine.

Može se smatrati osnivačem Zajednice atletskih sudija Srbije gde su okupljene sve sudijske organizacije. Učestvovao je u pisanju kodeksa za sudije, pisanju i prevođenju atletskih pravila, tumačenju raznih situacija u suđenju.

Bio je dugogdišnji saradnik u Atletskom svazu Beograda.

Sudio je na svim velikim domaćim i međunarodnim takmičenjima  kako u bivšoj Jugoslaviji tako i u Srbiji. Za njega nije bilo velikog i malog takmičenja, svako takmičenje je smatrao velikim.

Jedno od najvećih dostignuća je organizovanje suđenja na Univerzijadi 2009 godine.

Mnogim atletičarima je sudio lične i državne rekorde.

Nesebično je pomagao radu svih sudijskih organizacija, a neke su i nastale njegovom zaslugom. Naročitu afirmaciju je ostvario za svoju matičnu Organizaciju atletskih sudija Beograda gde je u više navrata bio predsednik.

Mnoge atletske sudije su uz njega ovladale veštinom suđenja.

Bio je zagovornik strogog poštovanja pravila i pravičnosti u suđenju, naročito je bio pobornik discipline na takmičenjima.

Svi smo od njega učili, kako atletske sudije tako i svi ostali.

Mnogo će nedostajati atletici u Srbiji. Dugujemo mu veliku zahvalnost.